18 Mart 2010 Perşembe

Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi: QNX

Merhabalar, bugün yeni duyduğum ve özelliklerini keşfetmekte merakla beklediğim bir gerçek zamanlı işletim sistemi olan: "QNX" ten bir bahsetmek istiyorum.


İlk önce gerçek zamanlı kavramını açıklayayım: işletim sisteminin gerçek zamanlı olmasından kasıt: işletim sistemi yoluyla donanım birimlerinin örneğin işlemcinin ayarlarının en ince ayrıntısına kadar ayarlanabilme özelliğidir. Windows tabanlı bir işletim sistemiyle bu ince ayarlara ulaşmak imkansızdır. 

Bu yüzden de windows tabanlı işletim sistemine QNX gibi gerçek zamanlı bir işletim sistemi diyemiyoruz.

Tarihi olarak; 1980 yılında Waterloo üniversitesinde standart bir işletim sistemleri dersi alan Dan Dodge ve Gordon Bell adlı iki öğrenci basit bir gerçek zamanlı işletim sistemi olarak "QNX" i üretti. 2004 yılında Harman International Industries'e satıldı. Alımından önce otomotiv sektöründe telemetri sistemlerinde genel olarak kullanılan QNX, Harman bünyesinde 180 farklı otomobil modelinde kullanıldı.

Ayrıca 12 Eylül 2007'de QNX kaynak kodunun serbest bırakıldığı açıklandı.

QNX' in mantığına bakacak olursak işletim sistemi elemanlarının çoğunun küçük uygulamalar şeklinde çalıştırılması olarak karşımıza çıkıyor. Bu da, daha geleneksel bir yapı olan ve işletim sisteminin tek parça olarak çalıştığı ve dev kısımlardan oluşan Monolithic kernel içeren diğer işletim sistemlerinden çok farklıdır. QNX'in mikrokernel yapısı, sistem hala çalışmakta iken, istenmeyen özelliklerin veya programların kapatılarak üzerlerinde düzenlemeler, geliştirmeler yapılmasına olanak sağlar. Hatta, geliştirilip sisteme eklenen örneğin yeni bir yazılım, eski yazılım versiyonuyla paralel çalışarak yeni komutların kendine yönlendirilmesini sağlar ve eski versiyonun kullanıldığı işlemler yavaş yavaş yeniye geçtikçe, eski versiyon sistemden kendini otomatik olarak koparır ve bunların hepsi sistem hala çalışıyorken meydana gelir.

Gerek çalışma mantığıyla gerekse de gördüğü iş ile QNX gerçekten de mükemmel gözüküyor, bu gerçek zamanlı işletim sistemi hakkında daha fazla bilgi sahibi oldukça edindiğim bilgileri sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.


Kaynak
http://tr.wikipedia.org

1 yorum:

  1. merhaba adım harun qnx i daha önce disket img olarak kullandım fakat kaynak bulamadım yardımcı olup elinizdeki kaynakları paylasır sanız sevinirim hnkt1986@gmail.com

    YanıtlaSil