19 Temmuz 2010 Pazartesi

Fuzzy Logic {Bulanık Mantık]

Merhabalar, uzunca bir aradan sonra sizlere Fuzzy Logic hakkında bilgi vermek istiyorum. Öncelikle Fuzzy Logic nedir ondan bahsedelim. ;)

Fuzzy Logic: 1961 yılında Lütfi Askerzade'nin yayınladığı bir makalenin sonucu oluşmuş bir mantık yapısıdır. Aynı zamanda Fuzzy Logic bir yapay zeka uygulaması oluşturma prensibidir.

Fuzzy Logic'in temeli bulanık küme ve alt kümelere dayanır. Klasik yaklaşımda bir varlık ya kümenin elemanıdır ya da değildir. Matematiksel olarak ifade edildiğinde varlık küme ile olan üyelik ilişkisi bakımından kümenin elemanı olduğunda "1", kümenin elemanı olmadığı zaman "0" değerini alır. Fuzzy Logic klasik küme gösteriminin genişletilmesidir. Bulanık varlık kümesinde her bir varlığın üyelik derecesi vardır. Varlıkların üyelik derecesi, (0, 1) aralığında herhangi bir değer olabilir ve üyelik fonksiyonu M(x) ile gösterilir.


Başka bir deyişle “doğru” , ”çok doğru” , ”az çok doğru” v.b. gibi sözel olarak ifade edilen doğruluk derecelerine sahip olması, geçerliliği kesin değil fakat yaklaşık olan çıkarım kurallarına sahip olması, her kavramın bir derecesi olması, her mantıksal sistemin bulanıklaştırılabilmesi, Fuzzy Logic'te bilginin, bulanık kısıtlara ait değişkenlerin esnekliği veya denkliğiyle yorumlanma şeklidir.

Klasik mantık ile bulanık mantık arasındaki temel farklılıklar ise aşağıdaki tabloda ifade edilmeye çalışılmıştır :

Klasik MantıkBulanık Mantık
A veya A Değil A ve A Değil
Kesin Kısmi
Hepsi veya Hiçbiri Belirli Derecelerde
0 veya 1 0 ve 1 Arasında Süreklilik
İkili Birimler Bulanık Birimler


Fuzzy Logic'te temel olan bir sonuca varmaktır. Normal bir programın yapısı:

Temel girdiler Program Sabit bir sonuç şeklindedir. Oysa ki bir Fuzzy Logic uygulaması:
Sayısı belli olmayan veri yığını Program Girdilere ve varsayıma göre değişken bir veya birden fazla sonuç şeklindedir. Bir Fuzzy Logic uygulamasındaki sonuç, aynı girdiler olsa bile değişik bir sonuç döndürebilir ve bir öbek halinde veriyi alabilir. Fuzzy Logic'teki özellik bunun haricinde verilen verilerin örnekleme mantığı ile alınması ve tümü simgelediği varsayımı yapılması ve buna göre bir olasılık değerinin elde edilmesidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder