4 Mayıs 2010 Salı

Hangi Ubuntu Ne İşe Yarar?

Merhabalar, Ubuntu'nun web sitesine girdiğinizde, Ubuntu'nun farklı isimlerle sunulan değişik modelleri olduğunu da göreceksiniz. Peki Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu gibi uzayıp giden bu isimler ne anlam ifade ediyor? Farklı sürüm tarihleriyle aralarında bir bağlantı var mı?

Aslında farklı isimlerle sunulan Ubuntu sürümleri, en güncel olan versiyonun, farklı amaçlara göre donatılmış alt modellerinden başka bir şey değildir. Bunu Microsoft'un Windows sürümlerinde de görebiliriz. Windows Vista Basic, Home, Professional, Ultimate gibi farklı isimler, aldığınız Windows'un sunduğu imkanları sınıflandırmaya yararlar.

Ne var ki Ubuntu tamamen ücretsiz olduğundan, farklı alt sürümler birbirlerinden daha zayıf değillerdir. Yani Kubuntu yerine Xubuntu'yu tercih ederseniz, herhangi bir işlev kaybını göze almış olmazsınız. Gelin şimdi hangi modelin ne özellikleri var, birlikte bakalım!

UBUNTU

Sadece Ubuntu olarak adlandırılan standart sürüm, kullanıcı dostu olduğu kanıtlanmış Gnome kodlu kullanıcı arabirimine sahiptir. Bu arabirimin amacı, Microsoft ve Apple gibi firmaların işletim sistemlerinin sunmaya çalıştıkları kullanım kolaylığını vermektir. Pek çok ince ayarı otomatik olarak yapmaya ayarlı olan bu işletim sistemi, özellikle Ubuntu ile yeni tanışan kullanıcıların hayatını kolaylaştırmaya yönelik tasarlanmıştır. Ubuntu ile yeni tanışacak olanlara bu modeli tercih etmeleri önerilir.

KUBUNTU

Ubuntu ile Kubuntu arasındaki en büyük fark, kullanılan arabirimden kaynaklanıyor. Kubuntu, KDE kod adlı, çok bilindik bir başka Linux arabirimi ile çalışacak biçimde tasarlanmış. Bu arabirimin en büyük özelliği, işletim sistemine daha etraflıca hâkim olmak isteyen kullanıcılara, çok daha fazla ince ayar yapabilme imkânı sunmasıdır. KDE arabirimi sayesinde Kubuntu üzerinde pek çok işlemi ve seçeneği kullanıcının ayarlaması mümkün olmaktadır.

XUBUNTU

Bazı kullanıcılar gösterişli ve haliyle biraz fazlaca sistem kaynağı kullanan işletim sistemlerinden hoşlanmayabilirler. Özellikle eski teknoloji bir bilgisayarla çalışmak zorunda kaldığımızda ise bu durum seçenekten çok mecburiyete dönüşür. İşte Xubuntu bu ihtiyaca yönelik olarak optimize edilmiş bir sürüm. Pek çok açıdan Ubuntu ile arasında büyük bir fark yok. Ancak basit ve gösterişten kaçan XFCE kodlu kullanıcı arabirimi sayesinde, çalışırken sistemi gereksiz yere yormuyor.

EDUBUNTU

Standart Ubuntu'nun eğitim ve öğrenim amaçlı olarak donatılmış versiyonu olan Edubuntu, özellikle sınıflarda ihtiyaç duyulacak pek çok özellik içeriyor. Farklı seviyelere hitap eden pek çok eğlenceli eğitim oyunu içeren bu sistem, aynı zamanda öğretmenlerin sınıftaki öğrencilerin çalışmalarını ve gelişimlerini yakından takip edebilmesine imkân tanıyan ek özelliklere de sahip. Tabii tüm diğer Ubuntu sürümleri gibi ücretsiz olduğundan, okul bütçesine hiçbir ek yük getirmemiş oluyor!

2 yorum:

  1. Teekkür ederim beni bilgilendirdiniz.Kullanım husundada beni bilgilendirirseniz size minnettar olurum .Saygılar sunarım.

    YanıtlaSil
  2. Benim için de faydalı oldu. Teşekkür ederim

    YanıtlaSil