Merhabalar, sizlere WxButton ve parametreleri hakkında bilgi vermek istiyorum.
WxButton: Text bir yazıyı içeren bir kontroldür ve GUI' nin en sık kulllanılan elemanlarından birisidir. Bir WxButton'u bir dialog kutusuna, panel'e ya da nerdeyse herhangi bir pencereye bile ekleyebilirsiniz.
WxButton'u kullanabilmek için öncelikle onun kütüphanesini içinde bulunduğunuz projeye eklemelisiniz. Örneğin ornek adında bir projeniz var ve WxButton'u bu projenizde kullanmak istiyorsunuz o zaman "ornekmain.cpp" isimli dosyanıza "#include <wx/button.h>" kütüphanesini yazmalısınız.
Burada dikkat etmeniz gereken husus Code::Blocks'un kendi oluşturduğu kütüphanelerin yanına yeni bir kütüphane eklememek olacaktır.
Yukarıdaki resimde de gördüğünüz gibi işaretlediğim alan içerisine ekleyeceğiniz kütüphane her ne olursa olsun programı çalıştırdığınız anda Code::Blocks tarafından silinir, bu yüzden kütüphaneyi bu kısmın altına ya da üstüne ekliyoruz. ;)
Kullanım şekline ve parametrelerine bakacak olursak;
Button1 = new wxButton(Panel1, ID_BUTTON1, _("Label"), wxPoint(), wxDefaultSize, long style=0, wxDefaultValidator, _T("ID_BUTTON1"));
Button1: Butonun değişken adı.
Panel1: Bu kısma oluşturulan butonun yerleşeceği alan bilgisini giriyoruz.
ID_BUTTON1: Bu kısım butonu diğer form elemanlarından ayıran ID özelliğidir, BUTTON1 yazan kısma ayırt edici istediğiniz ID' yi yazabilir ya da WxNewId() komutunu yazarak buraya otomatik olarak yeni bir ID verilmesini sağlayabilirsiniz.
_("Label"): Burada tırnak içerisine yazacağınız değer butonun üzerinde yazacak olan isimdir.
wxPoint(): pos ve wxDefaultPosition parametresi ile aynı anlamda olup parantez içerisine yazacağınız değer butonunun x: yatayda ve y: dikeyde alacağı konumu belirler.
wxDefaultSize: size ve wxSize parametreleriyle aynı anlamda olup butonun default [varsayılan] büyüklükte olmasını sağlar.
long style: Bu long style kısmına yazacağınız değer butonun uzunluk biçimiyle ilgilidir ve değeri 0 dır.
wxDefaultValidator: wxValidator, program bilgisi ve bir class [sınıf] kontrolü yapan bir parametredir.
Validator ile bir c++ değişkenine ait bilgileri transfer edebilir, bilgi kontrolü yapabilir ve buna ilişkin uygun bir hata mesajını ekranda gösterebilirsiniz. Anlayacağınız birçok işlevi var. Bizse null [wxDefaultValidator] başka bir deyişle işimize yaramadığı için [en azından şimdilik :D ] wxDefaultValidator'u kullanıyoruz, çünkü bunun üstte bahsettiğim görevleri yapan bir işlevi yok. ;)
_T("ID_BUTTON1"): Bu kısımdaysa tırnak içerisindeki BUTTON1 yazan kısma ID_BUTTON1 parametresinde belirlemiş olduğumuz ID'yi yeniden yazıyoruz.
WxButton hakkında bahsedeceklerim bu kadar işinize yaraması dileklerimle...
İyi çalışmalar...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder